9 Ağustos 2015 Pazar

VirtualBox Kurulumu ve Kullanımı


Bu yazımda ilk önce kısaca Oracle VM VirtualBox 4.3.10 kurulumunu anlatacağım. Bilgisayarınıza henüz indirmediyseniz aşağıdaki adımları takip ediniz.

Virtualbox
Eğer bir windows kullanıcısıysanız aşağıdaki resimde görülen kırmızı renk ile işaretlenmiş kısmı tıklayarak indiriniz.
Ben windows üzerinde kurulumunu anlatacağım ama diğer işletim sistemi kullanıcıları   hiç üzülmesin , Linux için Paket yöneticisine VirtualBox yazıp iki tıklama ile kurulmaktadır. Bağımlılıklar konusunda yardımcı olmayan bir paket yöneticisi veya yükleyicisi kullanıyorsanız kernel modüllerini içeren dkms paketinin de kurmalısınız.
Evet, artık başlayabiliriz.
İnmiş olan dosyayı çift tıklayarak çalıştırıyoruz.
üç defa Next butonunu tıkladıktan sonra.
Burada dikkat etmemiz gereken nokta, sanal bir ağ bağdaştırıcı da kurulacağı için ağ bağlantımızda kısa bir kesintiye uğrayacağını belirtiyor yani kurulumu yaparken aynı zamanda interneti kullanıyorsanız örneğin bir şey indiriyor olabilirsiniz bunun için bizi uyarıyor işlemlerin bitmesini bekleyip öyle Yes diyebilirsiniz.
Daha sonra install butonunu tıklıyoruz kurulum başlıyor ve bir süre sonra bize;
Windows güvenliği kuracağı bir sürücü için onay ister, Sadece yükle diyebilirsiniz isterseniz baştaki onay kutusunu işaretleyip yükle deyin fark etmez. Bu sürücülere ihtiyacımız olacak. Finish diyerek bitirdik ve programımız açıldı.
Sıra geldi yeni bir sanal makine oluşturmaya;
Yeni bir sanal makine eklemek için sol üstten yeni diyerek başlıyoruz.
Burada sanal makinemize uygun bir isim veririz daha sonra tür kısmından Linux seçeriz daha sonra sürüm olarak ubuntuyu işaretliyoruz 32 veya 64 bit seçenekleri kendi bilgisayarımızın kaldırabileceği uygun mimariyi seçmeliyiz aksi takdirde çalmama ihtimali oldukça yüksek ama hiçbir şey imkansız değildir. Ben burada Ubuntum diye adlandırdım sizde istediğiniz herhangi bir şey yazabilirsiniz ileri butonunu tıklayalım.
Karşımıza sanal makinemiz için ayırmak istediğiniz bellek boyutunu soruyor. Burada renklendirilmiş bir çizelge var yeşil olan kısımlardan seçmemiz daha sağlıklı olur bir sizin kurduğunuz işletim sisteminde ne kadar belleğe ihtiyacınız varsa ona göre seçiniz bana 2GB yeterli olacaktır.
İleri deyip devam ediyoruz burada ise sanal bir hard disk oluşturulacak ,Hard disk için ayırdığım alan 8 GB. Bu alan işletim sisteminizin kurulu olduğu alandan kesilecek. Buna göre dengeli bir alan ayırmanız gerekli.


Oluştur diyoruz ve bu kısımları aynen geçiyoruz çok önemli değiller.
“Değişken olarak ayrılan” seçeneğini seçersek sanal diskimiz dolsa bile bilgisayarımızın hard diskinde yer olduğu sürece genişleyebilecek şekilde ayarlanır yani ortaklaşa kullanılıyor olacak.
Oluştur demeden önce yapmanız gereken son şey bu sanal diskinizin içine depolayacağınız şeylerin gerçekte bilgisayarınızda kaydetmek istediğiniz yeri seçmelisiniz yukarıda kırmızıyla işaretli kısımdan bunu yapınız.
Evet sanal makinamızı oluşturmuş bulunmaktayız birkaç ufak ayarın ardından ubuntu kurulumuna geçebiliriz.
Yukarıdaki resimde görülen ayarla butonuna basıyoruz ve ekran kısmına gelip görüntü belleğini ayarlıyoruz. Bilgisayarın RAM i yüksek olmalı, bunu belirtmek lazım yüklediğiniz Linux sürümü için mevcut belleği paylaşıyorsunuz ! görüntü belleğini de yüksek olarak kurmak daha iyi olur.
Bu ayarlamanın ardından depolama kısmına geliyoruz ve kırmızı renkle işaretlemiş olduğum kısmı tıklıyoruz indirmiş olduğumuz iso dosyasını seçiyoruz.
Henüz iso dosyasına sahip olmayan yada internetten indirirken zorluk çeken arkadaşlar için kısaca anlatayım.
Google’ a ubuntu yazıp aratıyoruz.


Sonra download kısmına geliyoruz download seçeneğini tıklıyoruz.



Iso dosyamızı seçtikten sonra yolumuza kaldığımız yerden devam edelim artık kurulum başlıyor bunun için başlat’ ı tıklıyoruz.

Install ubuntuyu tıklıyoruz. Ardından gerekli işaretlemeleri yapıp continue diyoruz aslında internet kısmında hata olmaması gerekiyor yüklediğim sırada internetim geçici olarak çalışmıyordu ama hiç problem değil göreceksiniz yükleme sonunda internetimiz sorunsuz şekilde çalışıyor olacak.


Erase disk and install Ubuntu seçersek swap alan otomatik olarak oluşturularak devam edebilir yada Someting else diyerek C,D gibi diskimizi farklı bölümlere ayırabiliriz ancak  swap alanı da ayrıca belirtmemiz gerekir swap alanda işletim sistemi gerekli dosyalar saklanır linux kurulumu için bu alan mutlaka ayrılmalıdır.
Bölge seçiminin ardından klavye düzenini seçip devam ediyoruz.
Ve bu alanları kendinize uygun şekilde doldurun aşağıdaki radio butonlara başlangıçta şifre sorulmasını isteyip istemediğimiz soruluyor.


Yeniden başlatmamızın ardından kurulum tamamlanır ve şifremizi girerek ubuntumuzu açarız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder